Eivor & Henry.

Regn, det fanns 13 mm i regnmätar´n i morse, men sedan dess har det kommit minst 7 mm ytterligare. Det dammar inte. Vi hjälptes åt att skala och göra kompott av de sista äpplena vi hade. Sedan ringde vi och bjöd Eivor och Henry att komma och äta middag med oss. Gun-Britt dök genast ned i frysen och kom med älgbuljong och kött. Det skulle bli köttsoppa. Den kommer inte till alldeles utan arbetsinsats och idag fick hon faktiskt lite assistans från mig. Gästerna kom vid 1630.

Förutom köttsoppan, gjorde G-B en smulpaj, liknande den hon gjorde i fredags. En omgång äppelkompott läggs i en ugnsform och täckes med en smulpaj av havregryn, smält smör och socker. Den serveras med Marsánsås och grädde. Till det också kaffe/the. Efter maten var det läge att se TV-programmet "Nordisk Vildmark" som gick i TV2 kl 1900. Monica kom förbi en stund, hon jourar hela natten, men fick en stund så hon hann hälsa på våra gäster. Hon berättade också att nu har hon vinterhjulen på sin bil och vi får väl acceptera att sommaren har vi bakom oss.

Melodikrysset direktsändes från ett regnigt Norrköping.

Lördag. Gun-Britt hade varit uppe ett tag, när jag lämnade bädden. Vi åt frukot och sedan ringde Elina, hon ville komma förbi med Liam, medan hon och Isla skulle på loppis. De kom, men det visade sig att Isla också ville stanna här. När kloockan blev tio, satte jag mig med melodikrysset. När det var klart vidtog telefonpratandet. Uffe och Nettan hade tränat och skulle streama krysset senare. När den sociala biten var klar, åkte vi in till kyrkogården och bytte rosen mot ljung. Satte även gravlykta på båda gravarna. Vi åkte för att hälsa på hos Bo, Anneli, Adam och Svea. När vi kom dit, var Anneli ensam hemma. Barnen var med sina respektive kompisar och Bo var hos Clas Ohlson AB. Vi satt och pratade en stund och så småningom var hela familjen samlad. Vi blev bjudna att dela en familjepizza och en vanlig med dem. Tack för det! Efter Pizzan spelade vi Diamantjakten en stund innan det var dags för hemresa. Mathias ringde och erbjöd sig att hjälpa till med sängflyttning, men efter samråd med Gun-Britt, blev det så att sängarna får vara som de är till efter det Uffe/Nettan och Björn/Maja varit här. Det finns visioner om någon ganska vidlyftig ommöblering här... Fredag. Det var Gun-Britts sovmorgon idag. Hon hade varit vaken mellan fyra och sex, men lyckats somna om och så var klockan förbi halvtio innan hon var på banan. Vi bjöd Ida och Patrik, ja Elsa också att komma och äta middag med oss. Gun-Britt var snart igång med maten. Det skulle bli Casslerskivor i tomatsås med klyftpotatis. Till kaffat blev det en smulpaj med äpplen och vaniljsås. På kvällen bjöd Conny på bastu. Nja, det var egentligen jag, som bjöd mig själv, när jag hörde att Patrik skulle basta efter att han kört in sin husvagn och hjälpt till att baxa en annan. Han hade också hjälpt till att byta hydrauloljefilter på Lundberg. Det blev naket i Öhmans garage och det var riktigt trivsamt. Gun-Britt stod för logistiken. .

Trist för Liam

Regnig dag. När jag bytte vatten i fågelbadet, fanns det 5 mm i regnmätar´n, men frampå dagen kom det en rejäl skur, som ökade på mängden med ytterligare 30 mm. En riktig rotblöta med andra ord. Jag satt med datorn och telefonen. Talade med Bessi Öhman om matlagningskurs och med Barbro Jonzon om körens ekonomi, d.v.s. om vi får något bidrag av moderföreningen till körledararvodet. Gun-Britt har jobbat - sin vana trogen - i köket. Hon har bakat Pizza, Pain Rice och hamburgerbröd. Sedan gjorde hon Älgköttfärssoppa. Vi tog med oss soppa, bröd och ett par pizzabitar till Elina och Mathias. Jag var hos Fritid och Vildmarksliv och köpte två pannlampor. Men de tog 745:- för dem fast det i webannonsen står att de kostar 695:-. Mathias åker förbi och ber dem förklara, antagligen i morgon. Liam tyckte det var trist att jag tog "Mimmi" med mig och åkte hem:-(

Mycket skall klaffa.

Vi gjorde oss klara att följas åt till Björklundahallen. Seniorgympa med Sanna kl 0900. Fortfarande är det bara vi två som deltar. Det är en ganska snäll gympa, men det kändes i alla fall. Kl 1100, var det sångövning med Lina Larsdotter. Kören har fortfarande inte fått något besked om och hur mycket vi får i hjälp av moderföreningen. Efter sångövningen var det stilla ett tag. Elina har varit på kirurgmottagningen för ytterligare undersökning. Hon mår inte bra. Monica har haft barnen över natten och varit med dem till dagis. Hon hämtade dem 1530 och kom hit. Hon hade med sig middag, som serverades här. Även Conny åt här. Mathias åkte ut till bygget och så även jag. Patrik kom dit med tigersågen och justerade takstolarnas längd. Andreas kom också. Vi lade panel på den sista gavelspetsen. Jag tillverkade passbitar, som skall kompensera takstolarna för det som är borttaget på grund av mätmissen eller missförståndet mellan beställare och leverantör. Just när vi var klara, kom det en regnskur, men vi hann täcka över. När jag kom hem, fick jag min del av middagsmålet som Monica bjöd på. Tack, det var smarrigt och jag var rejält hungrig.

Hämta från dagis.

Mathias kom ocoh hämtade mig 0745. Vi jobbade med gavelspetsar. Gun-Britt skulle åka till Apoteket Hjärtat och sedan till ICA-Öjebyn för att komplettera i skafferiet. Hon skulle ha lunchen åt Mathias och mig kl 1100. Vi var här för att äta i tid och vände sedan tillbaka. G-B skulle sammanstråla med Ida för att hämta Isla och Liam från dagis. Dat var för att Elina skulle på personalmöte efter att hon gått av sitt skift. Nu blev det inte så, Elina fick lov att åka till doktorn för magont. Det hela resullterade i att även jag fick följa med och hämta barnen från dagis. Återigen en ny upplevelse! Vad kul med alla barnen. På hemvägen tog vi en sväng förbi lekparken. Det var Isla, Liam och Elsa, som skulle gunga och klättra. Gun-Britt gjorde middag åt oss och efter det åkte Mathias och jag till bygget igen. Vi skulle täcka högarna med block, men hann även fästa syllisolering på blocken innan vi drog över prenssenningar.

Motionsdans.

Väckning 0630, men jag snoozade en stund. Ja, så var det mat och vatten till fåglarna. Jag gav mig iväg till Höglandsnäs, så att jag var där 0830, Conny och Mathias var redan igång. Det var dimmigt, så Det gick inte att grunmåla ändträ, som Mathias hade tänkt. Vi reglade upp tre taksolar till gavelspetsar. Det tog hela förmiddagen, men Conny hade med sig lunch åt oss alla tre. Tack Monica! När vi var klara, en bit in på eftermiddagen, sken solen, då var det för sent att grundmåla, så vi täckte och åkte hem. Gun-Britt och jag var på motionsdans på GOTIS till Lelles enmansorkester. Det pågick mellan 1800 och 2100.

Islas födelsedagskkalas.

Innan jag skulle åka till Svensbyn, jag hade Monicas bil på gården, blev jag uppmanad att åka förbi OKQ8 och köpa 2 st spännband. Det var minus 0,1 när jag steg upp och det var att skrapa rutorna - på båda bilarna. Monicas bil har parkeringsvärmare, som man startar med fjärrkontroll, så den var varm när jag åkte. Vi skulle köra traktortåg med de sista blocken till Höglandsnäsvägen 8. Det gick utan mankemang. Vi tog av pressenningarna från alla travar, för att Mathias skulle impregnera ändträet på panelen med grundolja. På eftermiddagen var vi bjudna på födelsedagskalas. Isla fyller tre på måndag, men det var praktiskt att ha kalaset idag. Vi var åtta vuxna och tre barn. Mycket gott och trevligt att träffa dem alla.

Takfotsbrädans vinkel.

Väckning 0500, men snozade till kvart över. Då steg vi uppp båda två. Gun-Britt började koka ben och jag var ut, matade/vattnade fåglarna och tog in tidningen. Vi gjorde frukost och jag åkte iväg till Höglandsnäs, där jag var 0700. Även Mathias var där. Vi han göra en takstol klar med isolering vid ena nederkanten. Det visade sig att tillverkaren gjort en liten miss med måttsättningen, så vi kommer att få modifiera samtliga, men det bör vara en överkomlig åtgärd. Det var dagens program. Mathias skulle börja sitt skift på jobbet kl 1200 och det fanns två kartonger med hängrännefästen som behövde knäckas till rätt vinkel på den del som skall sitta mot takfotsbrädan. Jag åkte till Piteå Plåtslageri, där jag fick använda en pneumatisk bockmaskin och snart var det gjort. När jag kom hem efter det, hade Gun-Britt lunchen klar. Hon hade även benkokning på gång. Monica kom från jobbet och ville byta om här, för hon skulle med sina jobbkompisar ha en träff på Norrstrandslogen. Vi skjutsade henne dit och sedan åkte vi till familjen Marklund på Svarvargatan. Vi han vara med dem en stund innan barnen skulle nattas. När vi åkte hem handlade vi på ICA-Öjebyn.

En hel vecka.

Nu är jag tillbaka. Det har varit en hel del, som krävt mitt engagemang en tid. Torsdag den 13 sågade och kokade vi älgben. På e.m. var vi på gym, Gun-Britt på Actic och jag IndoorWalking och Challenge. Älgbensgrytorna var på för det mesta. Fredag var jag med Mathias och tog emot takstolarna, som kom med lastbil (utan kran) från Kalix. Det blev lite äventyrligt innan de var nere från bilen. Vi tog ner dem med baklastaren. Conny kom och körde. Det mindre paketet gick ganska bra, men när det större skulle ner, var det lite knöligare. Baklastaren nådde inte så högt, som var önskvärt, men vi lyckades fästa stropparn i balken som användes som förlängning till gafflarna. Paketet kom från flaket, men på väg ned mot gatan, vek sig I-balken. Men den vek sig så långsamt att fallet mot gatan dämpades. Sedan tog Conny paketet med gafflarna och då kom allt på plats. Senare på eftermiddagen var vi bjudna hem till Bore & Beda tillsammans med Mimmi &Valter, Tore & Clary och Bruno & Elisabet. Vi skulle fira Tores 75-årsdag. Vid 18-tiden gick vi i samlad tropp till The Golden Dragon där vi åt middag. Efter det bjöd Beda på kaffe med kakor och tårta.

Lördag kopplade vi husvagnen och åkte upp till Benbryteforsen. Monica och Conny var redan där. Det blev en skön helg med fiske och trivsam samvaro. Söndag kväll åkte vi hem och sedan har vi varit igång ganska bra. Äpplen och älgbuljong har hållit oss sysselasatta. Igår, onsdag var vi båda på Seniorgympa i Björklundahallen kl 0900. Efter det, kl1100, hade vi körövning i Margretelund.

Idag torsdag började jag med att vara på SPF-Rönnens styrelsesammanträde. Gun-Britt jobbade i köket. Äppelskörden är väl i stort sett avklarad, men hon hade kommit överens med Elina, att familjen Marklund skulle äta middag här. Det skulle även Bo, för han hämtade mig efter middagen och vi åkte till Svensbyn, där vi körde vedmaskinen och fick ett lass kapad och kluven ved. Den körde vi till Målargatan och hjälptes åt att lossa från släpet och trava i en häck, där den skall torka.

179 kg älg.

I dag var det premiär för Gun-Britt på höstens seniorgympa. men hon var ensam som kom till passet. Hon fick ha Malin alldeles för sig själv. kl 1100 var det körsång med vår nya ledare Lina Larsdotter. Det blir säkert bra. Vi hade fått två nya medlemmar, Dagny Jarblad och Paula Salén. Efter sången var vi bjudan till Birgit Winblad von Walter att plocka fallfrukt (äpplen, Silva). Det blev uppskattningsvis över trettio liter. Det, tillsammans med det vi fick av Forsmans, gör att det är bara att skala... Vi hann dock inte så långt med skalandet, för kl 1630 var vi i Ekologen för att äta palt. Det var gott, men som sig bör, vilade vi efter palten. Dock väcktes vi av telefonsignal. Conny ringde och bjöd oss att vara med och stycka en älg, som Mathias ropat in på älgslakteriets auktion. 179 kg älg, varav bortåt 40% är ben. Dessa ben har vi hemma för att koka buljong av. Det är en hel del nu. I styckningsproceduren fick vi stå för att mala kött och paketera färsen i 500 g portioner. Gun-Britt avlöste Ida med barnpassning, så jag fick jobba med henne i stället. Dagens älgjägare gör köttfärs av en betydande del av älgen. Efter styckning och paketering, bjöd Conny på varmkorv med bröd. Tack för det!

Challenger.

Väckning kl fem, men nog var klockan över sex innan jag kom iväg till Svensbyn. Jag hade ambitionen att vara före Mathias i ladan och det var jag. Conny var på väg till jobbet och tyckte att jag skulle gå in till Monica, men hon skulle ju iväg också. Jag körde ut Lundberg som stod i ladan. Batterifrånskiljaren fick jag söka, men det fanns en stor skylt vid den, bara man söker i rätt ända... Mathias kom i den vevan och vi började bygga. Vi hann ett block färdigt och stommen till nästa, innan det var dags att avbryta. Jag åkte hem, men handlade i Bergsviken, bl.a. en lax med skräde. Lunchen bestod av stekt lök med ett ägg och några korvskivor i stekpannan, som jag åt direkt ur. Vi hjälptes åt att ta hand om laxen. Gun-Britt kokade skrädet, med huvud och vi gravade mittbitarna av båda filéerna. Det blev potatismos av de potatisar, jag blesserat med högtryckstvätten innan jag kom på tekniken. Plötsligt blev det bråttom. Vi skulle vara i Björklundahallen före 1815. Det har blivit höstschema och det gäller att komma tillrätta med tiderna. G-B gick på Actic och jag på IndoorWalking med Jenny, som har en tre-fyra månaders baby i sin mage. Efter det passet, var det dags att prova "Challenger", även det lett av Jenny. För mig var det en riktig utmaning. Elina hade ringt till G-B och fått hjälp med barnpassning. Hon ville vara på "Prova på-träning" på Kettlebell. Isla sov, men Liam var vaken och tycktes ha fått Bingo, då han fick "Mimmi" för sig själv.

Kick Off för Fyrklangen.

Dagen började med att jag blev satt till att putsa fönster, Kök, Allrum och Sovrum 2. Gun-Britt ägnade sig åt tvätt och klädvård. Sedan skalade hon och jag hackade 3,5 kg lök. Potatisen vi köpte i går skulle tvättas. Jag fyllde c:a 5 kg i en hink med vatten. Riggade sedan högtryckstvätten och körde ner munstycket i vatten/potatisladdningen, men det föll inte väl ut. När munstycket kommer nära en potatis, skärs den sönder. Det blev en del blessyrer på den omgången. Men sedan tog jag en liten portion potatisar i stora hinken och lade omkull den. Körde sedan med högtryck på en halvmeters avstånd och vispade runt med strålen. Det var rätt metod, pärerna blev rena och oskadade. Vi lastade in i bilen ock gav oss iväg till Ekologen. För att inte mandelpotatisen skulle spricka, lät vi grytan koka upp och slog sedan bort kokvattnet. Grytan fick stå med sin egen värme c:a 20 minuter eller så. Då var potatisarna kokta och hela. Gästerna kom i god tid och bänkade sig, men fick inte potatis på bordet före den utsatta tiden. Det blev bra, körmedlemmarna med resp. tycktes vara nöjda med arrangemanget. Det blev inte sådär hel med matro för oss, Jan-Olov, Barbro, Gun-Britt och Bertil. Men det kan man ta om man då lyckas att hålla framme det som skall vara på bordet. Efter mat och kaffe/the med en Arrakboll, vidtog allsång med stöd av vår egenproducerade sångbok. Efter avtorkning av bord och golv, kunde vi lämna Ekologen med gott samvete. Vi tog matavfall och metallemballagae med oss hem. Surströmmingsburkarna hamnade i kontainern för metallåtervinning och fiskrens och potatisskal till Matavfallstunnan här hemma.

Förvirring

Jag åkte in till sta´n, för att köpa nya handskar på Grolls, Betala läsken jag inte "Blippade"i går på CoopForum, växla in 1400CZK och lägga passen i bankfacket. När jag kom till banken, hade jag ingen plånbok! Jag vände tillbaka till bilen för att hämta plånboken, men hittade den inte. Ringde till Grolls och frågade om jag lämna den där, men inte det. Vände åter till banken, kanske hade jag i alla fall lagt ifrån mig den där. Men nej, det blev att spärra Swedbankkkortet och få ett nytt till bankfacket. När det var gjort, åkte jag till CoopForumparkeringen. Jag tänkte kolla om Servicedisken där kunde hjälpa mig med spärr av Medmerakortet, sedan var det väl bara att åka och beställa nytt körkort och spärra ICA-kortet. Men först gjorde jag en ny undersökning av bilen. Jovisst, plånboken hade hamnat under passagerarstolen på höger sida. Jamen då så, att jag hunnit spärra Swedbankkkortet, var bra för det behövde bytas. Skyddsplasten på kortets framsida hade börjat flaga av. Då promenerade jag tillbaka till banken och gjorde det jag skulle göra där, och sedan till CoopForum igen. Puh! På eftermiddagen, var vi till Gun och Tomas Lindgren och köpte 10 kg rund- och 5 kg Mandelpotatis. Vi var också på Kyrkogården på Heden och tittade till blomstren där. Rosen som var satt på Gunnar och Reginas grav hade fått så långa stjälkar, så vi kunde skära av och ta med oss hem ett par rosor som var alldeles för långa.

Måndagsaktiviteter

Jag började efter frukost med att rignga Anneke på SV-Norrbotten och bestämma tid för henne att träffa kören på onsdag, när vi har vår "kick off". Vi åkte sedan in till stan och träffade Barbro vid COOP Arena. Vi handlade det som behövs till onsdagens surströmming. Efter väl förrättat värv, unnade vi oss ett besök på Ekbergs. En smarrig bakelse och kaffe/the hade vi gjort oss förtjänta av. Sedan vi stuvat undan det vi handlat, åkte vi till Fagerudden. Det nya handtaget kom på kylskåpsdörren, Gun-Britt plockade röda vinbär och jag tog upp en hel hink potatis, mest Bellona, men även Mandel och ett stånd Rocket. Jag plockade även en rejäl portion daggmask, som är avsedd för Tore Andersson. Vi åkte vidare till Ture och bjöd honom, dels lite hallon, men även röda vinbär. Vi hade även med oss kålpudding, men han hade nyligt ätit lunch, så den fick vänta i kylen. Sedan var det hemfärd, för det är måndag och jag hade bjudit Folke att äta middag med oss. Efter "Fråga doktoron", "Vem vet mest" och "Aktuellt", åkte vi till Svarvargatan 26 för att finnas där medan Elina åkte till sitt skift och Mathias kom från sitt. Nu är det "full dag". Det räckte ju ihop ganska bra.

Mat; mat och transport.

I dag har det varit ganska vilsamt. Jag har ringt till körmedlemmar och inviterat dem till "kick off" för höstterminen med Fyrklangen. Vi skall ordna Surströmming m.tbh. i Ekologen. Medlemmarna tycks vilja komma igång med sången. Nu i kväll har vi varit i Björklundahallen, Gun-Britt på Actic och jag först Kettlebell med Jenny och sedan IndoorWalking med Carro.
Natten mot lördag var det väckning 0245. Jag hade lovat att vara hos Bosses halvfyra, för att följa dem till Lulea Airport och sedan ta hem deras bil. Gun-Britt var också uppe före tre. Hon gjorde mackor åt mig, lade fram byxor och skjorta och vinkade av mig när jag åkte. När jag kom hem hade hon börjat förbereda matlagning av de grönsaker hon hade köpt/fått, när hon var med Elina till Hortlax för att köpa grönsaker.
Efter att ha sovit en och en halv timme, åkte jag till Svensbyn för att hjälpa till med tillverkning av husblock tillsammans med Mathias. När vi hade det sista blocket klart (för den här omgången), blev det ledigt ett par timmar. Sedan åkte Gun-Britt och jag tillbaka till Öhmans. Hon hade med sig både Kålpudding och Kåldolmar. Jag följde med Conny och Mathias till Höglandsnäsvägen 8, med de tre blocken som kunde fraktas på bilsläpet. Men innan det, var det matdags. Det bjöds både av Monicas och Gun-Britts kokkonst. Ingen behövde vara hungrig. Vi jobbade med lastning och lastsäkring på de två vagnar som skulle bilda traktortåg för transport av nio block också till Höglandsnäsvägen 8.


Det visade sig att vi blev tvungna att göra om lastningen. Den bakre vagnen (Velsa) kom så tätt inpå den främre, att det skulle inte gå att svänga med ekipaget. Då fick uppfinningsförmågorna blomstra ett tag och visst, vi lyckades flytta de block, som låg för långt fram såpass att färden kunde påbörjas.
Gun-Britt och jag åkte sist, för att varna trafikanter som kom ifatt oss. Resan gick bra och sedan var det lossning som återstod. Det tog en del tid och Gun-Britt fick "sitta av" den. Innan allt var klart och det hela täckt med pressenningar, var det mörkt. Vi var tillbaka i Svensbyn framemot tiotiden.

RSS 2.0