Tandlagning och lappuggla

Onsdag 25. Gun-Britt hade fått en tid hos Tandteamet för att kolla en tand, som kändes lie konstig. Det ilade i den ibland. Det visade sig att det var anledning att ta bort en gammal amalgamfyllning och ersätta den med något mera tidsenligt, komposit. Under tiden var jag till banken och lade tillbaka tygväskan med passet och varsitt nytt Försäkringskassekort. På väg därifrån träffade jag Sune Bäckström. Han berättade bland annat att han blivit vittne till hur en Lappuggla tog en råtta, som var under snön.  
Bäckströms bor på Degerbergsvägen det vill säga vid Stor Sandholmsviken i Haraholmsfjärden. Det måste vara ett naturnära boende...
På eftermiddagen blev jag riktigt aktiv. Jag kunde öppna bakdörren och skotta undan så jag kunde ta in landgången som jag satte som skydd för fönstret inför förväntat snöras.

 Jag tog upp sparken och Hematippen på vinden och kvistade granen som stått på gården sedan advent eller så.

 

 Gun-Britt gjorde plättar (pannkakor) till middag. Vi åkte till Björklundahallen för 18:00 var jag med på Cirkelträning med Linda och G-B gick in på Actic. Vi hann hem och såg "Vem vet mest" och Rapport. Sedan gick jag ut med tigersågen och kapade granstammen i hantebara bitar. Allt stuvade jag ner i gröna tunnan och drog ut den till vägen.

  Sedan blev det kväll.
 

Det tog mig 80 år att komma till Paris.

Jag fick erbjudande att tillsammans med min son och sonhustru, fira min åttioårsdag i Paris. Den 6 november 2017 köpte jag flygbiljetter. Man kan väl tycka att det blev gjort i god tid. Men så skall det vara. Eftersom det var Nettan som kom med idén förlitade jag mig på att hon skulle läsa på och därmed komma med ett bra program för tiden där och det har hon gjort. Gun-Britt kom ganska snabbt fram till att hon hellre vill stanna i Uppsala hos sin syster.
Söndag 8 april 09:00 startade vi hemifrån och var framme i Uppsala 20:30, matade p-automaten med 50:-. Då hade jag p-tid till tisdag 20:30. Före den tiden åkte jag till Kungsängen, fick en uppblåst bädd att sova på till 03:30. Då började resan. Först till Benstockens långtidsparkering och sedan Terminal 5 med sikte på Charles de Gaulle Airport. 09:50 var vi där, ingen snö men vår. Det blommade inte mycket på flygplatsen, men inne i Paris blommade parkerna och deras träd.
 
Transfer från flygplatsen var bokad och det fungerade bra.
Hotellet 123 Boulevard de Sébastopol var ett med åtminstone fyra stjärnor. Det ligger dessutom centralt för oss som skulle promenera till många av våra mål.
Första dagen - onsdag - var det vackert sommarväder och jackan fick hänga över armen. 
Högst upp på kullen Monmartre står den romersk-katolska ärkebasilikan Sacre-Coeur. Namnet betyder heliga hjärtats basilika och hit kommer runt 8 miljoner turister varje år.
  
Nu var vi igång med promenerandet. Det blev cirka 15 km per dag. På det sättet kunde vi nå de flesta sevärdheter vi ville besöka. 
   Alla har inte fyrstjärnigt boende..
Torsdag var himlen grå och vi hade paraplyer i beredskap.
 Notre-Dame de Paris är en katedral i Paris byggd 1163 - 1345. Den ligger på ön Il de la Cité i floden Seine. 
    Observera alla hänglås, kärlekslöften som sitter fastlåsta på staketet. Om man har behov, finns låsen att köpa hos många gatuförsäljare vid broarna.
 
Torsdagens lunch blev Crepes. Dem köper man i någoot som kan liknas vid gatukök. Innehavaren gräddar pannkakan på en gjutjärnshäll och fyller den med vad man får välja från en meny. 
 Vi hann även med ett mellanmål på      Vi beställde vinflaskan att dela på och dessutom brickan med varierade godsaker. Vi hade varsin gaffel och fick plocka från brickan.
Vi besökte Musée de Louvre men vi bedömde tiden för knapp och dyrbar för att stå i kö för att komma in till utställningarna
  
 Frampå eftermiddagen hade vi kommit såpass långt ifrån hotellet, så vi var tvungna ta taxi för att hinna i tid till den restaurang vi bokat för dagens middag.  
   Det var jag som beställde "Escargots", det var en soppa, där sniglarna var med. Det smakade inte alls illa. Jag har vid min första utlandsresa 2007 också beställt sniglar, men den gången fick jag pilla ut dem ur skalet.
  
Fredag 13 april, min födelsedag, traskar vi iväg i riktning mot Triumfbågen. Här passerar vi Cafe le Sarah Bernardt
Sarah Bernardt, född 22 oktober 1844 i Paris, död 26 mars 1923 i Paris. En fransk skådespelare och en av sin tids största kulturella ikoner.

Nog har det snöat

Inför gårdagen hade SMHI klassettvarning för vårat område. De lovade 10-15 cm snö. nog kom det någonting däråt. Och det var handskottning som gällde. I dag hade det kommit cirka 5 cm till. Nu är det plusgrader och då smälter snön som ligger på taket över "mellanrummet". när det så blir minus fryser det till is i dalarna på takplåten och när det töar igen, svämmar korrigeringen över och det läcker i skarvarna på den delan av taket som är tillbyggt. I dag har jag handskottat och burit skyffel för skyffel förbi parabolen och kastat öve den stora högen framför mitt kontorsfönster.
  
För att inte riskera att det händer något med fönstret, har jag släpat landgången runt huset och ställt den som . skydd för fönstret.
Det blev ett rejält snöpulsningspass för att dra den runt huset.
 
 Sedan har jag återigen handskottat infarten och krönt snövallen med uppskottad kramsnö.
 
Den här bilden får representera 6 april i min snösmältningsdokumentation. Höjden på snövallen är cirka 1,5 m. Det betyder att man bara ser mössan på de som går förbi på gatan.
 
 
 
 
 
 
 
  

RSS 2.0