Hjortron

Fredag 28.
Arnold och Vera kom hit, sedan åkte Arnold och jag för att se om vi kunde hitta hjortron. Efter ett besök vid Gäddträskvägen, som inte gav någon utdelning, åkte vi till vårat vanliga hjortronställe. Där fick vi ihop lite grann, med mitt mått mätt, inte illa, det vill säga 734 gram. Jamen, i huvudsak mogna fina bär och de som inte var mogna fick ligga till sig och i dag, söndag, har Gun-Britt kokat sylt av dem.

Sommarresan.

Hej! Jag har varit bortrest ett tag, men nu är vi hemma igen.
Fredag 14.
Vid 10:00 åkte vi från Öjebyn efter att ha tankat och kollat lufttrycket i husvagnens hjul. Det var lite grått och ibland stänkte det några droppar. Ja, det kom några rejäla regnskurar också. Vi var framme vid Malnbadens Camping 19:30. Då sken solen ja, det var en vacker kväll. Vi fick en bra tomt för husvagnen och det var lätt att ställa vagnen på plats.
  
Lördag15.
Efter frukost gjorde vi oss klara för avfärd och kom iväg också vid 10:00. Vi var  på väg till Fjugesta till min syster Kerstin och hennes man Karl-Erik. De bjöd på uppställningsplats med eluttag för husvagnen och en jättegod middag, Syrran kan knappast tycka att det petades i maten...

Söndag 16.
Kerstin åkte iväg till "Mullhyttemarken", Hon skulle sitta där och visa knyppling.
  
(Mullhyttemarken 2017. Västernärkes stora folkfest mitt i sommaren. Det lilla samhället Mullhyttan, fyra mil sydväst om Örebro, besöks då av ca 15.000 personer )
Vi hade tur och fick en perfekt parkeringsplats för vårt husvagnsekipage..
 
Vi fick se hur man sågade virke med en "Ramsåg". Det är ett visst antal sågblad uppspända i en ram, som drivs i en vertikal rörelse av en vevaxel. Sågen drivs numera av en elmotor,    
  
som får sin kraft från det här dieselelverket.
 Intressant. Vi fick även se hur man startade en tändkulemotor, som skulle driva en spånhyvel.
 
   
Där man tillverkar takspån.
Intressanta veteraner fanns det på "marken". 
            
 Sedan fortsatte vi västerut. Innan vi kommit ut på E20, fick vi kontakt med Uffe/Nettan. De kom från Nyköping och hade samma resmål som oss. Eftersom vi fick hålla oss på 80 km/h, kom de så småningom ifatt oss. Det blev så att vi kunde träffas och äta lunch tillsammans på Rasta i Mariestad. Det regnade av och till under resan, men när vi på aftonen kom fram till Hunnebostrand Camping, sken solen och himlen var molnfri.
 
När vi slagit ner våra bopålar, promenerade vi ned till Centrum, där vi fick träffa Billie. Uffe/Nettan hade henne då i vagn. Hennes pappa, Björn anslöt och vi åt middag på Kantens Café och Bar.
          
 
Den här skylten fick tjänstgöra som riktmärke, när vi skulle hitta tillbaka till Campingen.
 
Måndag 17.
Sol och inga moln, men blåsigt. Det är kuling ute på Skagerrak. Sandlåda, gungor, kana och promenader med barnvagn.
 
        
I dag åt vi middag på Bella Gästis, som ligger alldeles intill Kanten där var det Pizza. Vi var sju vid bordet, för nu dök Ebba upp. En person som vi träffade första gången nu. Hon har tydligen funnits ett tag, för det syntes att hon och Billie var väl bekanta.
   
 
Tisdag 18.
Efter en omgång i lekhagen här på Campingen, åkte vi ut till Bohus Malmön. Hos Hamnskjulet åt vi en läcker Matjestallrik.
  
Vi hade kunnat vara med om "Barnens dag, med karuseller och gungor, men vi kom ut så pass sent att det roliga hade stängt för dagen. Det fanns en del "go´bitar" att titta på.
Lamborghini Adventator 2016.
Längd 4835 mm. Bredd 2030 mm. Höjd 1136 mm
Motoreffekt 552 kW = 740,24 hp
Maxhastighet 351 km/h
Koldioxidutsläpp Landsväg 247 g/km  Stad 567 g/km
Bränsleförbrukning Landsväg 10,7 l/100 km Stad 24,7 l/100 km.
Årsskatt 6058 kr
   
På kvällen kom Uffe/Nettan och Billie upp till oss på Campingen. Det var dags att ta farväl för den här gången. De hade med sig Räksemlor, en specialitet från Kantens Café & Bar. Toppensmarrig kvällsmacka! Tack för oss för den här gången See you Billie.
 
Onsdag 19. 
Ny resdag, vi kom iväg vid 10-tiden, samma vackra väder. Dinglevägen mot E6 och sedan vidare mot Uppsala. Vi lunchade på samma Rasta som på nervägen, men i dag var det vardag och Gun-Britt var inte imponerad av Köttgrytan. Jag valde bruna bönor med fläsk, det var OK. Vi kanske har blivit bortskämda av den mat vi åt i Hunnebostrand...
Vi var framme i Uppsala 18:30 och kunde ställa på gästparkeringar hos Marianne.
 
Torsdag 20.
Vi promenerade i omgivningarna och följde med Marianne till affären. Hon behövde komplettera för nu har hon gäster som äter bra. Dessutom räknade hon med att få besök under fredagen, som ju var hennes födelsedag.
 
Fredag 21.
Marianne fyller år. Barn och Barnbarn kom och gratulerade.
 
 Tomas och Vilma  
 
Paulina
  
Marianne öppnar presentpaket. 
  
Axel och Marianne        Gustav och Maria
   
Födelsedagstårtor.        Katarina med hund      Hund
 
Lördag 22.
Vilma och Gustavs morföräldrar, Margit och Ragnar Sjölin kom på besök och fick också smaka på tårta med mera. Vi har träffat dem tidigare. Vi var bjudna hem till dem på gårdsfest 2013, då Margit fyllde 75. Vi är alltså jämngamla.
 
Söndag 23.
Hemresedag, vi kom iväg 09:15 och hade en behaglig resa i sällskap med Ann Rosmans "Porto Francos Väktare". Vi ställde vagnen på gården här hemma 22:35.  
 

Kompostskrinda.

Nu har jag äntligen kommit till skott. Det vill säga, jag har byggt en ny kompostskrinda. Den gamla, som var rejält rutten, men i alla fall hållit komposten på plats, kommer från det staket som husets förste ägare Karl Persson hade hägnat in tomten med redan på 70-talet. Det var ett staket, som var hängt på stolpar och varje vinter plockade han ned och lade upp delarna i en stapel. Nu har det som varit kompostskrinda tjänat ut. Jag har varit hos Conny och fick där sparrar 75x75 (3x3 ") som jag klöv och fick reglar. Till spjälor har jag köpt 46.2 m ytterpanel 21x70 á 7,25 kr/m. Det blev 334,95 kr. Virket skall vara obehandlat för att inte vara giftigt för komposten. Det kommer att få en fin patina av väder och vind. Men visst är det ganska snyggt såhär också?
 Den gamla såg ut såhär 2015-06-02
 Men nu är den mogen för ÅVC.
  Till dagens middagsmål drack vi ur den sista lättölen i returglas. Nu har dagligvaruhandlarna lotsat över oss till aluminium och plastflaskor. Panta mera!
  Även Coca Cola-öppnaren och återförslutningskapsylen har tjänat ut.

Kyrkmarknad.

  Marknaden öppnar 10:00, men jag åkte iväg för att leverera åtta limpor. Vid femvägskorsningen träffade jag Margareta W som släpade på tre tunga kassar. bland annat hade hon kassalådan, en pjäs av stålplåt som nog väger en del. Bland mynten i lådan fanns det en näve silvermynt, som var gångbara i går, men inte i dag! Margaretas syster Anita E anslöt. Jag hjälpte till att göra i ordning kiosken och köpte sedan åtta lotter, som jag stoppade på mig för att öppna hemma. Det blev vinst på två. Vid lunchtiden promenerade vi iväg till marknaden igen. Först gick vi till Solanderparken, där vi köpte halstrad strömming med tunnbröd, smör och lättdryck
.  Efter det köpte vi kaffe/te, bulle och kaka.
Vi gick till SPF SENIORERNAS Rönnens lotteristånd för att lösa in våra vinstlotter och köpte ytterligare sexton. På dem blev det två vinster också. Fyra vinster på tjugofyra lotter - nästan som på trisslotter...
    
Vi bjöd Arnold och Vera att äta middag med oss. Vi tog fram grillen och lagade Sej i kapprock med kokt potatis, vokade grönsaker och romsås. Jordgubbar och glass till dessert.
 

RSS 2.0