Nötmyrbodarna.

Gun-Britt hade långt framskridna planer. Det skulle lagas mat, för det kommer matgäster till middagen. Då blev det jag som fick ta cykeln till ICA för att komplettera. Det var en hel del, som fattades. Ryggsäcken blev full - och tung. Jag ringde till Valter för att kolla hur han hade det. Jodå, han höll på med "skräpjobb", d.v.s. han tvättade och strök. Sedan kom det fram att han hade ont i kroppen. Han hade varit ut för att söka hjortron och råkat falla så, att han trodde något revben fått en törn. Det hade blivit tre - fyra deciliter, det var allt.
När vi ätit lunch fick jag ett hugskott. Jag skulle ta cykeln och åka upp till Grundsjön och kolla efter hjortron vid stigen till Nötmyrbodarna. Jag brukar gå där tillsammans med Arnold och plocka. Jag laddade ryggsäcken med regnplagg, en tunn långärmad jacka, mygghatten, vatten, en banan och myggmedel. Jag bedömde att det tar mig en och en halv timme. Jag startade 13:11 och kom fram på minuten 14:41. Det stod en bil alldeles vid vägskälet, men hundra meter in på vägen stod en röd Volvo 745 och vid bilen fyra glada Ukrainare. Jag gissar om deras härkomst. första tanken var Thailändare men jag är osäker. De hade i alla fall fyra stora plasthinkar, där det uppenbarligen varit hjortron. De visade med tecken att de just tömt hinkarna inne i bilen och nu var de beredda att ge sig iväg en omgång till. Jag bytte kläder till myggtätt och stövlar och gav mig iväg trots att jag insåg att det var lönlöst. Jag träffade så två damer, som talade piitmåle. Det var de som hade den första bilen. Jag fann ett par bär, så jag tog fram den minsta plasthinken (1 liter ) ur ryggsäcken. Jag gick på den södra sidan av Grundsjön. Trampade fram och tillbaka, då och då fick jag kröka rygg för något enstaka bär. Det blev så att jag gick runt hela sjön och det tar på. När jag kom tillbaka till cykeln hade jag rejält trötta ben och kanske tre deciliter hjortron. Jag nollställde trippmätaren och började hemfärden. Fortsatte över Kalamark, för att se vilken väg som var kortast. Det visade sig att det var exakt lika långt. Totala distansen var 54,31 km. När jag var hemma stod trippmätaren på 27,5 km och det betyder att första delen var 26,81 km. Det hade tagit mig 2:45:28 och det blir medelhastighet 19,76 km/h. Maxfarten ned från Kalamark var 54 km/h. Promenaden runt sjön är drygt två km. Väl hemma, var benen alldeles nöjda. I huset fanns då våra gäster. Elina var här med Isla och Liam De hade fått löfte att sova i vår husvagn i natt. Gun-Britt hade gjort mat och gästerna satt vid bordet när jag kom. Vad livet kan vara fantastiskt!

"Molnet"

Vi har jobbat med bäddningen i husvagnen. Vi hade planerat att köpa en polyeterdyna att lägga på Gun-Britts plats. Men det är ju 90 cm och på vinden har jag en oanvänd bäddmadrass med rätt mått. Vi tog ned den och den blev ju perfekt till den platsen. Vi har även gjort i ordning den stora bädden, för i morgon skall vi ha nattgäster i vagnen. Jag har även tagit ned princessmadrassen "Molnet", som Maj-Britt köpte, men tyvärr inte kunde använda. Nu skall jag lägga ut den på Blocket, i hopp om att någon behöver den.
 Efter middagen gick vi ut och vilade i vagnen. Jag hann sova en halvtimme och hade börjat göra gympakläderna i ordning för Indoor Walking 18:30. Då ringde Björn Grahn och påminde om att vi avtalat att träffas hos dem 17:30. Det hade vi totalt glömt bort. Det var ju bestämt att Rhodosresenärerna skulle träffas för att bekanta oss med varann. Vi åkte iväg och blev vänligt mottagna, om man bortser från en del vänliga gliringar. Blev bjudna på kaffe/te, en macka och en god äppelkaka med vaniljsås. Nu har vi bara att se fram mot den 26 augusti, då vi åker.
Tack Ulla och Björn!

Kö på ÅVC.

Vi började dagen med att Gun-Britt klippte mitt hår. Efter det varnade hon, att jag kommer att få ta mig an hennes tånaglar...
Jag hade anledning att åka till ÅVC och Gun-Britt hade ärende till Apoteket Hjärtat. Hon trodde att jag skulle klara av återvinningen på ungefär samma tid som hon på Apoteket. Men det var kö vid infarten till ÅVC, så hon fick vänta ett tag. För henne kändes det som en dryg timme. Tre kvart tog det iaf. Våra högväxande hallonbuskar har stöd av en stakkäpp, nerslagen i jorden. Det går bra ända tills käppen har ruttnat av. Då behövs det en insats. Vi åkte till blomsterhandeln för att kolla om de har något bra att binda med. Vi fick rekommendationen att klippa isär strumpbyxor att använda som bindgarn och det var bra. Vi stöttade och band om de buskar som hade lagt sig.
 
Det är ytterligare någon, som behöver stöttas om, men det får bli i morgon. Jag har också kört gräsklipparen ett varv. Just nu är det Höstfibblan som reser sig över gräset. Byskvallret breder också ut sig och där är jag chanslös.
Hallonen lovar att det blir bra med bär. Än är det bara kart, men de har fått en svag rosa färgton. Så snart...
 
Jag var iväg till OKQ8 för att kolla lufttrycket på husvagnen och byta den lilla gasoltuben. När jag kom hem, hade jag inte bytt tuben, så det blev en vända till. Men nu är det gjort.
 
 

Jävredagen

Vi lastade in maskburken i bilen, regnkläder i ryggsäcken och åkte så till Höglandsnäsvägen 8, där vi fick bjuda hönsen på daggmask. Jag tror att jag klättrade en bit upp på hönsens popularitetsstege, men men vet ju inte hur länge dom minns. Vi åkte sedan till Jävrehamnen. Det är Jävredagen i dag, men vädret var inte riktigt i fas med arrangörerna. Vi köpte kaffe/te och varsin laxmacka. Det smakade bra. Vi gick runt och pratade med folk vi kände, sjöng med i "Pärleporten" och innan vi åkte därifrån, köpte vi en nyrökt Regnbåge. En del av den fick bli tilltugg till en riktig tunnbröd-bryta med lingonsylt. Kan du föreställa dig?
 
 
 
 

Skroten

Vi åkte till Svensbyn och hämtade släpet, där Conny lastat takplåtskrot mm. Vi hade också med oss min skrotsamling. 12 kg Al , 4 kg ren Cu, 1 kg kopparkabel, 1 kg Grovmässing och 350 kg järnskrot. Patrik ringde när vi var vid Ursberget. Han ville ha släpet och kom till BDR Recykling och hjälpte till att lossa skrotet. Han tog hand om släpet, vi åkte till CoopKonsum och handlade. På e.m. ville jag ha en cykeltur. Åkte därför till Öhmans och lämnade nyckeln till släpet och gummirakan, jag använt att rensa ur släpvagnen med. Jag åkte vidare via Blåsmark, Hortlax, Höglandsnäs, Pitsund, Munksund och hem till Gun-Britt. Hon hade bakat både matbröd och fikabröd. På cykeldatorn stod det 52 km på 2:38:19.
 

Gun-Britt skall fylla år.

Vi satt ute på altanen med förmiddagskaffe/te. Det har varit lite växlande sol och moln. Gun-Britts barn, barnbarn och barnbarnsbarn hade beslutat att fira hennes förestående födelsedag i dag. Jag får hänga med på det. Vi blev hämtade 15:45 av Conny och körda till Målargatan 6, där det var dukat för 16 personer. Vi hade fått välja fisk eller kött på planka. Maten var utsökt och väl tillagad och tilltagen. Desserten hade ordnats av värdarna. Vilken fantastisk middag, desserten och kaffe/te kunde serveras på altanen. En riktigt fin sommareftermiddag. Vi blev hemtransporterade efter allt.
            
Och så var festen slut.

Melodikryss och ogräs.

Efter melodikrysset fanns det utejobb. Jag rensade ogräs ur den runda saken för Kejsarkronorna på baksidan. Där hade annan grönska tagit överhand. Jag röjde också i Hallonhäcken som står vid husknuten. Jag körde över det jag fått loss med gräsklipparen och tömde uppsamlaren i en plastsäck. Jag är inte klar över om det får ingå i komposten, eller om jaga skall ta det till ÅVC. Taylor Swift fixade vi för att Gun-Britt såg att Taylor skulle gå in på L4. Jennifer Brown hade vi träffat hos Rickard Ohlsson. Bill Haley and His Comets fixade vi och Hep Stars, som honhade viss kontakt med eftersom Benny Andersson turnerade med dem.

Tack för en jättefin kvällsstund!

I kväll har vi varit i Havsbadskyrkan och lyssnat på ”Musik i sommarkväll”, jazziga toner av Josefine Gellwar Madsen, sång och Kristofer Morhed, piano. Det var en speciell upplevelse. Två ekvilibrister, den ena röst- och den andre piano-. I Havsbadskyrkan kunde vi ha varit fler än de trettio som kom. Upplevelsen skulle ha räck till alla.
 
Efter konserten unnade vi oss Våffla med grädde och sylt, till kaffe/te. Tack för en jättefin kvällsstund!
 
 
 
 
 

Sommarutflykt.

I dag hade Hortlaxgruppen av SPF SENIORERNA Rönnen, ordnat Sommarutflykt till Swensbylijda. Hembygdsföreningens ordförande Britt Fält presenterade hembygdsområdet och den verksamhet som pågår där.

 
 

Hembygdsorådet var totalt förfallet på 1980-talet. Dammen var riven och stora mängder av sten hade tippats i ån, för att behålla Lidträskets vattennivå. Längs stränderna växte ogenomtränglig slyskog. 1990 startade arbetet med att restaurera dammen. Det hade föregåtts av ett omfattande förarbete under tio år. Swensbyllijdens hembygdsförening bildades under hösten 1989.
När dammen fanns på plats, fanns förutsättningar för att bygga upp flera av de historiska byggnader som nu finns på området.
     
Besökare i alla åldrar.....men mest pensionärer i dag.
                                     
Tuppen med sin höna strosar på lida.               SPF SENIORENA Rönnen besökte Swensbylijda i dag.
  
Sonya presenterade tipspromenaden, som krävde promenad runt hela området.
  
Bron över forsen leder över till smådjuren.
  
En del nötter var svårknäckta.
  
Efter tankenötterna, serverades muurikkastekt falukorv.
  
Beda diskuterar med sina medtävlande.
  
Det var dragning och prisutdelning.
   
Beda vann en bok av Åsa Larsson.


Deltagarna på sommarutflykten tackade Hortlaxgruppen för den väl genomförda visningen. Solen hade lyst över alla, men när det var dags för uppbrott kom de första dropparna. Man sjöng unisont Carl-Antons Nu går sista visan, som länge varit SPF-Rönnarnas avskedssång.

Stadsresor.

I dag är sista dagen att anmäla sig till Rhodosresan. Det har varit dåligt gensvar från medlemmarna. Vi blir bara åtta deltagare. Det blir förstås enkelt att hålla samman sällskapet. Kan det vara att Greklands ovissa situation är skuld till tveksamheten? Jag har svårt att förstå hur det skulle påverka vår resa. Men nu är det som det är...
Jag har i mars köpt en USB-sticka, som jag skulle ta i bruk i går. Men datorn ville inte kännas vid den. I dag åkte vi in till stan. Gun-Britt gick till Coop Forum och jag var till Clas Ohlson AB och sålde tillbaka stickan. Jag köpte en ny för pengarna och åkte sedan tillbaka till Gun-Britt. Hon hade köpt 2 l eko-mjölk, en rimmad fläsklägg och en förpackning hårtoning. Jag vill alltid använda SHOPEXPRESS - blipparen och nu blev det kontroll. Jamen varsågod att kontrollera! Fyra artiklar är lagom dos.
Senare var det dags för en ny stadstur. Vi var på Trivselkväll i Fiskarstugan, där Öjebyns Trädgårdssällskap skulle presentera Den ätbara trädgården. Det hade dock uppstått förhinder och i stället fick vi en presentation av Fåröns kolonisällskap. Vi blev bjudna på kaffe/te och kaka av Piteå museum, som är arrangör av trivselkvällarna. Nu har jag lagrat mina bilder från 2013 och 2014 på den nya USB-stickan och det gick bra.

Bänkerträsk

I dag åkte vi via Lillpite - Koler till Bänkerträsk, för att med egna ögon se de träsniderier som jag skrev i bloggen 4 juli. Det fanns i P-T lördag 11 juli. Jag ringde till Gördis Isaksson för att kolla om vi kunde besöka henne i dag. Hon kom och tog emot oss på Den vackert belägna gården. Utställningen av träsniderierna finns i gårdens f.d. ladugårdslänga.
 
  
En  stäva, tillverkat i ett stycke, där
bottnen är krympt fast. Bottnen placeras
i en fals. Därefter värms hela stävan och
krymper därmed permanent. Stävan är
inte svarvad, utan karvad och slipad.
 
Betäckning av sto.
 
Bagarstugan
 
 
Smedjan
  
Mangårdsbuggnaden, inredd i två plan med avlyftbara bjälklag.
 
Minnesbild av Bänkerträsk 1:2 från början av 1900-talet,
 
Vattningslåda med pump. Användes för att isa transportvägen för timmerlass.
 
Huggarkooja med dubbelslafar i två plan.
 
Bredstege för transport av tjärstubbar.
 
Kolarkoja med kockbur.
  
Gördis Isaksson
 
          
Gun-Britt på gården framför mangårdsbyggnaden
  
Utsikt över Bänkerträsket mot Bänkerberget med  radiolänktornet.
Tornet ingick i den radiolänkkedja som försåg hela landet med radio, TV och telekommunikation.
 
Hemvägen gick via Koler, Långträsk och Arvidsjarursvägen.
Det har varit en skön sommardag och enligt meteorologen valde vi rätt dag. Vi får väl se hur det blir framöver.
 

Outdoor Walking.

Väckning 07:00 igen. Ny arbetsdag i Svensbyn, vi åkte dit. Monica hade redan småttingarna omkring sig. Patrik och Mathias var igång med att montera tillbaka Skenorna för skjutportarna och hänga tillbaka dem. Till den femte hade Conny monterat portbladen med gångjärn. så småningom var alla portar på plats.
 
 
 
   
Det har varit en solig dag och då badar man.
 
Patrik gör tummen upp, tros den knäckta hängrännan.
  
 En ny sak har kommit till gården.
 
 
 Den blev monterad på traktorn
 
 
 
...och provad. 
Månntro om Conny har fått "Full dag" nu när klockan är 21:49?
Jag har varit på Indoor Walking 30 min med Marja. Gun-Britt har gjort sin Outdoor Walking med stavar.
 
 
 

Mera byggare.

Vi åkte ut till Svensbyn även i dag. Liam hade sin tur att följa med sin mamma på Loppis i dag. Så småningom var alla församlade. Vi monterade limträbalkarna över portöppningarna. Där skall skenorna för skjutportarna monteras. Men först monterades fasadplåt på balken. Jag hjälpte Conny att göra karm för slagporten, som skall vara framför femte facket. Det yngsta gardet kom och inspekterade hur det hela fortskrider.
Patrik med plåtsaxen.
 
 
Det här är skjutportarna, som Conny tog ned i går.
 
 
  
 
Nu är limträbalken monterad med fasadplåt
 
  
Mellangenerationen inspekterar.
 
 
Och den yngsta är med.
 
Och den yngsta är med.

Arbetsdag

Väckning 07:00. I dag var det arbetsdag hos Öhmans. Vi åkte dit, så vi var där före halv nio. Patrik var också där med sina två döttrar Elsa och Signe. Mathias och Elina kom och de hade med sig Isla och Liam. Monica var på jobbet. Elina och Gun-Britt skötte barnpassning och mathållning. Byggarlaget höll till vid maskinhallen. Mathias och Patrik gjorde underspikning, jag servade dom med att kapa och bära fram virket. Conny monterade ner portarna och öppnade framväggen för den fjärde porten. Vi blev bjudna på lunch tillsammans med det unga gardet.
Signe
 
Elsa
 
Liam
 
Isla
 

Anmälan till Rhodosresan

 
 
 
 
Måndag 6. Vi var in till stan, Gun-Britt stannade vid Kyrkogården, hon skulle titta till blomstren på gravarna. Jag åkte till Clas Ohlson AB. Sålde tillbaka hårklippningsmaskinen vi köpte, när vi hade slarvat bort själva klipphuvudet på den gamla. Det kom emellertid fram här om dagen. Det hade tydligen trillat av utan att innehavarinnan - eller någon - märkt det. Jag köpte tre LED-lampor till armaturen över köksbordet.
På aftonen samlades Resekommittén här hos oss. Vi skulle besluta om årets långresa. Det blev så, att Beda och jag skulle gå till Resia, när de öppnar i morgon

Tisdag 7. Jag åkte in till Beda. Vi skulle gå till Resia och tala med Camilla Nicklasson, som skall sälja långresan till SPF-Rönnen. Vi var lite för tidigt ute, så vi gick tillbaka till Beda och Bore. Vi drack kaffe medan vi väntade. När det gått drygt en timme, gick jag tillbaka, men kom i alla fall för tidigt. Jag gick då ut och shoppade en stund. Det blev tre Pikétröjor á 133:-. Sedan fick jag klara besked och kunde gå till P-T, Där fick jag hjälp att göra en annons som skall vara i tidningen torsdag 9.
I dag 18:30 var det Indoor Walking 45 min med Marja. Det blev en rejäl genomkörare och när jag då gick in på gymmet och tränade mitt onda knä, kändes det bättre, när jag var genomvarm.

I går onsdag 8: Det regnade och två hallonbuskar hade fallit ur ledet. De fick nya stöttor. Det kanske är ide att dra ett snöre runt hela häcken, så får de stötta varandra om det skulle hända igen. Regnmätaren som vi tagit från Fagerudden hade svämmat över. Den har stått för sig själv, bara på marken. Jag skulle sätta upp den på stolpen tillsammans med fågelbadet, men jag hittade inte plåtburken, som är fästet för båda. Jag sågade ut en rund platta, som jag satte på stolpen, Regnmätaren har nog varit frusen, för bottnen har blivit konves och därmed raglar mätaren i fågelbadet. Det kanske går att knacka tillbaka bottnen...
Jag fick annonskorrekturet och det fanns anledning att rätta till en detalj. Jag svarade på mejlet och fick snart ett nytt, rättat korrektur. Jag hade tid hos sjukgymnasten Thomas på ÖHC, för återbesök med mitt knä. Jad hade faktiskt fått lite bättre rörlighet i mitt onda knä. Jag får fortsätta med träningen till 17 augusti. Sedan får jag kontakta honom igen.
Valter kom förbi. Han hade varit på Polisstationen och beställt pass. Det får han inom 5-6 arbetsdagar. Han stannade och åt lunch med oss.
 
 
 

 Torsdag 14:20, 23 mm sedan i gårkväll, då var den full.
 
Man ser tydligt att bottnen är kovex. Det kanske kan hamras tillbaka.
 
I dag torsdag 9:Annonsen om resan var införd i P-T i dag 06:27, ringde telefonen. Jag måste erkänna att jag blev tagen på sängen. Hade ställt väckaren på 07:00. Det var de två första som anmälde sig till SPF-Rönnens långresa. Direktflyg från Luleå till Rhodos. Avresa 26 augusti, återkomst 2 september.
Valter kom förbi. Han hade varit på Polisstationen och beställt pass. Det får han inom 5-6 arbetsdagar. Han stannade och åt lunch med oss.  I kväll har jag varit på ett 30 minuters Tabatapass med Carro, efter två små bananer och tio minuter var det dags för KettleBell 45 minuter med Conny som ledare.

Väntan...

Melodikrysset gick till slut ganska bra, men Gruppen Foreigner på V1 var obekant. Telefonsamtal med Vera och Arnold tog tid. Uffe ringde inte förrän på e.m. när de hade "Streamat" krysset. Då var jag ute i solgasset och uppgraderade stödet för hallonbuskarna. Jag hann plocka lite ogräs och sedan blev det middag.
 
Någon behöver komma sig upp.
 
Såhär ser hallonhäcken ut.
 
 
Jag skulle följa med Fam. Lindström till Älvsbyn. De skulle med tåget 18:20. Vi kom fram i god tid och på anslagstavlan fanns ingenting om ändrad avgångstid. 18:25 hörde vi att bommarna fälldes, men jag saknade högtalarrösten, som skulle avisera att tåget kommer in på spår tre... När vi kikade mot söder såg vi att där kom ett tåg och det körde på spår tre, men norrut och det var ett godståg. Alltså kunde inget tåg vara att vänta inom den närmaste tiden. Efter ett tag kom högtalarrösten: Tåget mot Göteborg, som väntats in 18:20, är försenat och väntas anlända till Älvsbyn c:a 19:50. Tiden är dock inta garanterad, det kan komma både tidigare och senare än 19:50. Så småningom övergav jag den resande familjen och åkte hemåt.
 
 En väntande famil, kom iväg 20:06.

Fem timmar

Gun-Britt hade tid hos Hårverksta´n, Eva Bergvall för permanent. Jag skjutsade henne dit och åkte själv till parkeringshus "Älgen". Gick först till Clas Ohlson AB, där jag köpte skarvkoppling till trädgårdsslangen. Träffade Siri Melander (87), som var ute med sin rollator. Hon berättade att hennes lillasyster (83), ramlat och brutit överarmen.
Jag var in på Systemet. Vad jag köpte där är min hemlighet. Provade att ringa Folke, men kom direkt till Mobilsvar. Det var samma sak i går, så därför var det lite oroande...
När Gun-Britt var klar hos frissan, åkte vi direkt till Arnold och Vera. Vi var bjudna dit på middag.
Min oro för Folke skingrades när han ringde. Han hade glömt att ladda sin mobil och tyckte väl att den hållit sig tyst så länge. När han startade den, såg han att jag ringt och ringde tillbaka.
Vera och Arnold bjöd på en utsökt middag. Först en laxmacka på en runt tunnbröd. Sedan biff Stroganoff med ris och grönsallad. Desserten var Jordgubbar med Limeskal-spån och vispgrädde. Till Kaffet/teet var det en mandelkaka. Vi hade så mycket att prata om, så vi märkte inte hur fem timmar försvann...

Norrlands inland.

Tisdag 30 juni. Vi fick MMS från Björn, Maja och Citroen. De är på resa i inlandet.
 
Maja vid Vemdalsskalets Högfjällshotell
Björn och Maja i världen.
Transport av gul lotterikiosk till Kyrkmarknaden.
Fiskafänget, kan det vara i Abborträsk?
 
Björn
 
Citroen
NAX 084

Det är på gång.

Vi sover fortfarande i husvagnen. I dag, när jag vaknade, misstolkade jag laserklockans siffror i taket. Uppfattade 06:37, som 09:37. Det blir så när bilden är upp och ned, sett från mitt håll. Gun-Britt hade gått in och det gjorde jag också, lite missnöjd med att ha sovit förbi halv tio. Jag hann konstatera att Moraklockan stannat innan jag fattade galoppen. Allt var som det skulle, utom mitt medvetande...
Gun-Britt ville bli skjutsad till Apotek Hjärtat. Hon tog med stavarna och skulle promenera hem. Jag var in till banken i ett ärende.
Jag har satt upp spaljé till Sockerärtorna. De kommer nog snart att växa till sig.
De små hjärtbladen till vänster, skall bli plocksallad.
Rödbetornas Hjärtblad, kan man se, om man kryper intill.
Det här tycker jag liknar potatis...
 
 Så, är det gul lök, som tycks vara på gång.
 
 

RSS 2.0